Energielabel voor je kantoorruimte: hoe vraag je het aan?

Het aanvragen van een energielabel voor kantoorruimte is van cruciaal belang, niet alleen vanuit een wettelijk perspectief, maar ook om de energie-efficiëntie en duurzaamheid van de ruimte te benadrukken. Een energielabel geeft essentiële informatie over de energieprestatie van een gebouw en kan u helpen inzicht te krijgen in de mogelijke maatregelen voor energiebesparing. Daarnaast heeft het energielabel een invloed op de waarde van het vastgoed, mogelijke huurinkomsten en de tevredenheid van de gebruikers van het gebouw. Gebouwen met een hoge energie-efficiëntie hebben minder energie nodig voor bijvoorbeeld verwarming en verlichting. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor u als eigenaar, omdat het kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Het energielabel is, bij wet, verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van gebouwen. Het niet voldoen aan deze verplichting kan resulteren in boetes. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de energieprestaties van uw kantoorruimte en vraag tijdig een energielabel aan.

Energielabel aanvragen voor kantoorruimte

Het is tegenwoordig niet meer weg te denken: duurzaamheid. Ook in de zakelijke wereld speelt dit een steeds grotere rol. Een van de manieren om de duurzaamheid van uw kantoorruimte te meten, is door een energielabel aan te vragen. Een energielabel aanvragen voor kantoorruimte is een eenvoudig proces dat u veel inzicht kan geven. Het label laat zien hoe energiezuinig uw kantoor is. Dit wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de isolatie, het verwarmingssysteem en het gebruik van duurzame energie. Het aanvragen van een energielabel is niet alleen nuttig, maar ook verplicht. Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Heeft uw kantoor dit niet, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Het aanvragen van een energielabel is dus niet alleen een stap in de richting van een duurzamere wereld, maar ook een noodzakelijke stap om uw kantoorruimte te mogen blijven gebruiken.

Kosten van een energielabel aanvraag

Bij de aanvraag van een energielabel voor kantoorruimte dient u rekening te houden met diverse kosten. Allereerst zijn de tarieven van energieadviseurs van belang, deze kunnen namelijk enorm variëren. De prijs wordt voornamelijk bepaald door de complexiteit van het gebouw en de omvang ervan. Een groter en complex gebouw heeft meer tijd nodig voor een energielabel-adviseur om het pand te inspecteren, dus in dit geval zullen de kosten hoger zijn. Naast de kosten voor de energieadviseur, zijn er ook administratiekosten verbonden aan de aanvraag. Dit omvat bijvoorbeeld de tijd en het werk dat nodig is om de aanvraag te verwerken en de gegevens te registreren in de landelijke database. Er mag ook niet worden vergeten dat indien wijzigingen nodig zijn aan het gebouw om aan bepaalde energie-efficiëntie-eisen te voldoen, dit ook extra kosten met zich mee kan brengen. Het is dus aan te raden om goed rond te kijken en offertes van verschillende energieadviseurs te vergelijken, zodat u een idee krijgt van de te verwachten kosten.

Gevolgen ontbreken energielabel kantoorruimte

Het niet hebben van een energielabel voor uw kantoorruimte kan ernstige gevolgen hebben voor uw bedrijf. Zo loopt u risico op een boete die kan oplopen tot €20.000. Dit geldt niet enkel bij verkoop of verhuur, maar ook als u uw pand niet publiek toegankelijk maakt. Buiten de financiële consequenties, kan het ontbreken van een energielabel ook invloed hebben op de aantrekkelijkheid van uw kantoorruimte voor potentiële huurders of kopers. Een groen label kan namelijk bepalend zijn in hun keuze. Daarnaast kan het ontbreken van een energielabel leiden tot onnodig hoge energiekosten. Een energielabel geeft u inzicht in de energiezuinigheid van uw pand. Dit kan u helpen met het identificeren van mogelijkheden om energie te besparen en kosten te drukken. Ook speelt maatschappelijk verantwoord ondernemen een steeds belangrijkere rol in de bedrijfswereld. Het niet hebben van een energielabel kan uw bedrijfsimago schaden, omdat het laat zien dat u wellicht niet voldoende investeert in duurzaamheid.

Andere berichten uit deze categorie

Optimaal slapen: Alles wat je moet weten over de lattenbodem 140×200

Lees dit artikel

De veelzijdige wereld van wandpanelen: trends, tips en inspiratie

Lees dit artikel

Tips voor het plaatsen van een kelder onder je nieuwe huis

Lees dit artikel